Jotta lumilautailusta saa kaiken irti, oikean laudan ja kenkien lisäksi oikean lumilautasiteen valinta oikeaan tarkoitukseen on ensiarvoisen tärkeää. LUE LISÄÄ ALTA!
Sportkaupan lumilautasiteiden koko valikoiman löydät täältä: lumilautasiteet
Onko sinulla jo mielessä tai jo valmiina hyvä lumilauta, ja nyt mietityttää miten valita oikeanlaiset ja oikean kokoiset lumilaudan siteet? Tähän valintaan pätee samat asiat kuin lumilaudan valintaan: minkä tyyliseen laskuun etsit lumilautasiteitä, oletko aloittelija vai kokenut aktiivilaskija ja minkä kokoinen kenkä sinulla on. Lue alta lisää!
Jos kaipaat lisää neuvoja, ota meihin rohkeasti yhteyttä – meillä on vuosikymmenien kokemus, jota käytämme auttaaksesi sinua!
Aloitetaan siitä, mitkä ovat lumilautasiteen eri osat:
- Highbackillä tarkoitetaan siteen takaosaa, mihin nojataan kantatessa takakantilla. Näitä löytyy eri malleissa eri jäykkyyksillä. Aloittelijan ja freestylelaskijan kannattaa miettiä joustavampia vaihtoehtoja, kun taas aktiivilaskijalle, joka toivoo parempaa tukea, sopii jäykempi siteen takaosa paremmin.
- Sträpeillä tarkoitetaan nilkan ja varpaiden päälle tulevia remmejä, jotka pitävät kengät siteessä kiinni. Eri malleista löytyy eri jäykkyisiä ja pehmustettuja sträppejä. Pehmeät sträpit sopivat hyvin aloittelijoille, kun taas jäykemmät sopivat aktiivilaskijoille kovaan laskuun. Sträppien pehmeyttä ei merkitä tuotteissa millään erillisellä taulukolla, mutta yleisesti ottaen joustavammassa siteessä kaikki osat joustavampia ja pehmeämpiä, kun taas jäykässä siteessä kaikki osat ovat tukevampia.
- Insertit ovat lumilaudassa olevat reiät, mihin siteen ruuvit kiinnitetään.
- Kiekoilla laitetaan lumilautaside kiinni lumilautaan. Yleensä kiinnitys tapahtuu neljällä inserttiruuvilla, poikkeuksena ns. channel-systeemi, jossa on vain kaksi ruuvia.
- Pohja on siteen pehmustettu Pohjiakin löytyy erilaisia, esim. pienessä kulmassa olevia pohjia, joissa siteen ulkoreuna on hiukan korkeammalla kuin sisäsyrjä. Tämä tekee laskuasennosta tukevamman. Toki ihan tasaisiakin pohjia löytyy monista malleista.
- Pumpulla kiristetään nilkka- ja varvasremmit sopivan pituisiksi.
Millaisia erilaisia lumilautasidevaihtoehtoja on olemassa?
Kun puhutaan eri vaihtoehdoista, puhutaan käytännössä eri mallien jousto/tukevuuseroista sekä kiinnitysmekanismeista. Tässä käydään läpi eri kiinnitysmekanismit. Sportkaupan K2 ja Ride valikoimista löytyy markkinoilla olevat erilaiset vaihtoehdot erilaisista perinteisistä sträppisiteistä takaa avattaviin pikasiteisiin. Meiltä saa myös step-on siteitä, mutta niitä kannattaa kysellä erikseen – perusvalikoimassa niitä ei ole niiden vähäisen kysynnän vuoksi.
- Perinteisistä sträppisiteistä löytyy sidemalleja jokaisen mieltymykseen. Perinteisiä sträppeillä olevia siteitä löytyy joustavista hyvinkin jäykkiin. Siteiden tukevuus tulee siteen sträpeistä, highbackista ja pohjasta. Perinteisillä sträppisiteillä saat ainakin vielä toistaiseksi parhaimman suorituskyvyn ja siteiden säätömahdollisuudet takaavat parhaan istuvuuden.
- Takaa avattavissa pikasiteissä sinun pitää käytännössä vain kerran säätää sträpit sopivalle kireydelle. Tämän jälkeen sträppeihin ei tarvitse välttämättä enää koskea (toki tarkistus silloin tällöin on suositeltavaa). Kengän saa siteestä pois ja takaisin siteeseen sen takaa avattavan highbackin kautta. Tämä nopeuttaa ja helpottaa siteiden kiinnittämistä.
- Step-in /step-on järjestelmä, jossa kenkä vain astutaan siteeseen kiinni. Tämä vaihtoehto on kaikista vaihtoehdoista nopein kiinnittää kenkään. Kussakin tämän tekniikan siteessä on juuri sille suunniteltu kenkä, tällaisen siteen kanssa et voi valita vapaasti, mitä kenkää käytät. Eri merkit käyttävät tästä joko nimitystä Step-in tai step-on – ajatus on kaikissa kuitenkin sama.
Tarvitsenko eri lumilautasiteet eri mäkiin ja tyyleihin ja miten lumilautasiteiden joustavuus vaikuttaa laskemiseen?
Lumilatasiteistä löytyy paljon valikoimaa aina löysimmistä versioista todella tukeviin vaihtoehtoihin. Jousto ja tukevuus vaikuttaa siihen, kenelle ja millaiseen mäkeen ja laskutyyliin mikäkin lumilautaside on optimaalisin. Jousto ja tukevuus muodostuvat siteen eri osista eli aiemmin esitellystä Highbackistä, nilkka- sekä varvas-sträpeistä sekä pohjasta:
- Joustavampi versio antaa virheitä helpommin anteeksi ja on mukavampi aloittelijan laskea. Joustava side sopii myös freestyle/jibbailu laskijoille, sillä se antaa enemmän joustoa temppuja tehdessä.
- Jäykempi versio on parempi kovaan ja aggressiiviseen all-mountain laskuun tai freestyle-laskuun missä tehdään isoja hyppyjä.
Aloittelijan kannattaa siis valita joustavat siteet, sillä ne antavat helpommin anteeksi virheitä lumilautailua aloittaessa. Joustavalla highbackilla, siteen pohjalla ja pehmeillä nilkkasträpeillä laskutuntuma on mukava. Myös niiden freestyle- ja parkkilaskijoiden, jotka tykkäävät pääsääntöisesti jibbailla ja laskea parkissa kaiteita eivätkä välitä isoimmista hyppyreistä, kannattaa valita joustavammat siteet.
Jos taas haluat laskea kovaa ja saada tukea laskuusi siteistä, kannattaa sinun valita jäykät siteet, joissa highpack on jäykkä ja yleensä myös hieman korkeampi. Nilkkasträpit voivat olla edelleen jonkin verran pehmeät, mutta jäykissä siteissä niistäkin löytyy enemmän tukea. Jäykissä siteissä siteen pohja voi olla myös valmistettu esim. alumiinista, mutta jäykempiä muovipohjaisia siteitä löytyy toki myös.
Valmistajat ilmoittavat siteiden jäykkyyden yleensä taulukolla 1–10. Mitä pienempi luku, sitä joustavampi side on, ja vastaavasti isompi luku tarkoittaa jäykempää sidettä. Tämä tieto löytyy Sportkaupassa tuotetiedoista.
Sopiiko lumilautaside lumilautaani?
Lähtökohtaisesti kaikkien valmistajien siteet sopivat kaikkiin lumilautoihin, jos ei suoraan niin ainakin adapterikiekon kanssa. K2 ja Ride mallin siteet sopivat markkinoilla oleviin uusiin lumilautoihin. Kiekoissa on valmiina reiät/hahlot perinteisiin insertteihin sekä lumilautoihin, jossa on channel systeemi (eli lumilaudan keskellä ura).
Miten valita oikea lumilautasiteen koko?
Kun olet päättänyt, minkälaiset lumilatasiteet ovat sinulle sopivat, pitää vielä valita lumilautasiteen koko. Tämä ei ole kovinkaan mutkikasta: kun tiedät lumilautakengän koon, on helppoa valita niihin sopiva side. Koot ovat yleensä ilmoitettu seuraavalla tavalla:
- Lasten: XS-S,
- Naisten: S-L ja
- Miesten: M-XL.
Sportkaupan tuotetiedoista löytyy kokotaulukot, joista löytyy, minkä kokoinen lumilautakenkä mihinkin siteeseen sopii – ja jos jostain syystä ei löydy tai et löydä sitä, laita vain meille viestiä ja me autamme löytämään oikean siteen ja koon!
Koon vaihteluväli (esim. S-L) tulee siitä, että sama side sopii tyypillisesti useammalle eri kokoiselle kengälle, sillä sekä niiden pohjan kokoa, että sträppien pituutta pystyy tyypillisesti säätämään useamman kengänkoon verran.
Lasten lumilautasiteet – mitä tulee ottaa huomioon niitä valitessa?
Aivan pienten lasten lumilautasiteitä ostaessa kannatta yleensä valita kunkin lautamerkin oma side. Lasten siteet ovat joustavia ja mukavia pienten käyttää ja laskea, jolloin into lautailuun säilyy. Tärkein valintakriteeri onkin käytännössä vain oikea siteen koko. Pienten lasten siteissä on yleensä vain yksi sträppi, joka tukee sekä nilkan ja jalkapöydän.
Nuorten lumilautasiteissä löytyy jo enemmän valikoimaa joustavista siteistä jäykkiin. Näiden valinnassa pätee samat asiat kuin aikuisten siteen valinnassa.
Miten naisten lumilautasiteet eroavat miesten lumilautasiteistä?
Isoin ero naisten ja miesten siteissä on koko. Naisilla pääsääntöisesti pienempi jalka kuin miehillä, joten naisten siteissä koot ovat pienemmät. Siteiden jäykkyyksissä on myös eroja, johtuen miesten ja naisten voima/paino eroista. Naisten siteissä on myös yleensä lyhyempi highback (naisten pohje on usein lyhyempi) ja ainakin Riden ja K2 mallistossa highback on muotoiltu paremmin naisten jalkaan istuvaksi.
Minulla on uusi lumilauta ja lumilautasiteet – miten ihmeessä kiinnitän siteet lumilautaan?
Lumilautasiteiden kiinnitys lumilautaan on erittäin helppoa. Tarvitset ainoastaan sopivan ruuvimeisselin. Sidepaketin mukana tulee selkeä ohjekirja, jonka ohjeita noudattamalla asennus sujuu käytännössä keneltä tahansa. Kiinnität vain muutaman ruuvin paikoilleen – muuta ei tarvita.
Lumilautasiteiden säätäminen – onko se tarpeellista?
On tärkeää, että kenkä istuu siteessä oikein – eli kyllä, säätäminen on tarpeellista. Yleensä siteiden jokaisessa koossa on tietty kengän kokoväli, eli sidettä saa suurennettua tai pienenettyä tämän välin verran.
Ensimmäiseksi kannattaa säätää siteen pohja sopivan pituiseksi niin, että kenkä ei juurikaan tule pohjan yli. Seuraavaksi säädetään sträpit sopivan pituisiksi. Yleensä sträp on muotoiltu istumaan nilkan kohdalle. Jos sträppejä ei säädä oikein ja muotoiltu kohta on jommallakummalla puolen jalkaa, saattaa sträppi painaa jalkaa. Kun sträpit istuvat oikein, ne tuntuvat mukavilta ja ne saa helposti kiristettyä sopivaksi. Kun nämä säädöt ovat kohdallaan, seuraavaksi pitääkin miettiä minkälaiseen asentoon siteet lautaan asetat. Tästä seuraavaksi.
Millaiseen asentoon siteet kannattaa laudassa laittaa?
Kumpi laskija olet, ”Goofy” vai ”Regular”? Goofy tarkoittaa, että lasket oikea jalka edellä ja Regular taas, että lasket vasen jalka edellä.
Jos et vielä tiedä kumpi jalka edellä lasket, netistä löytyy useita eri testejä, millä voi alustavasti saada selville kumpi jalka edellä pitäisi laskea. Muista kuitenkin, että nämä testit eivät ole 100 % ehdottomia. Jos olet asiasta epävarma, olisi paras, jos voisit kokeilla vaikkapa ystävän laudalla tai vuokralaudalla, kumpia asento tuntuu sinulle luonnollisemmalta. Kokeilemalla saat kyllä hyvinkin nopeasti selkeän tunteen siitä, kumpi jalka edellä tuntuu luonnollisemmalta laskea.
Siteiden asennolle ei ole olemassa mitään ehdotonta sääntöä, vaan tärkeintä on, että laskuasento tuntuu hyvältä. Joitain ohjenuoria tälle voidaan kuitenkin antaa:
- Siteiden kiekoista löytyy selkeät astekulmat ja itse siteen rungosta nuoli, mikä osoittaa sillä hetkellä olevaa siteen kulmaa. Lasket sitten kumpi jalka tahansa edellä, hyvä peruslähtökohta asennolle on säätää etummaisen jalan side menosuuntaan n.10–15 asteen kulmassa, kun taas takajalan side voi hyvinkin olla 0-asteen kulmassa.
- Stanssin leveydelle (eli sille, kuinka kaukana siteet ovat toisistaan) hyvä lähtökohta on noin oma hartialeveys. Lumilaudoissa on tyypillisesti merkitty myös siteiden keskikohta. Jos siteiden stanssille ei ole vielä syntynyt omaa mieltymystä, siteet on hyvä asentaa kussakin laudassa näkyviin tehdasasetuskohtiin.
Kun aloitteleva laskija oppii lisää ja oma tuntuma paranee, siteiden asentoa voi muutella. Vain kokeilemalla löydät sinulle parhaat lumilautasiteet ja parhaan asennon, jossa laskeminen tuntuu luonnollisimmalta ja tukevimmalta.
Lumilautasiteet Sportkaupasta
Sportkaupan legendaaristen K2 ja RIDE brändien valikoimista löytyy lumilautoja, lumilautasiteitä ja lumilautakenkiä monelle laskijalle ja laskutyylille, niin naisille, miehille, nuorille kuin lapsillekin. Nämä talviurheilun merkit ovat valmistaneet tuotteita jo 80-luvulta lähtien, joten tietotaito näiden todella laadukkaiden ja teknisesti kehittyneiden tuotteiden valmistamiseen on pitkän historian tulosta.
Mikäli haluat apua siteiden valinnassa, ota meihin rohkeasti yhteyttä – autamme ja vastaamme kysymyksiisi. Asiakaspalveluumme saat yhteyttä joko sähköpostitse asiakaspalvelu@sportkauppa.fi tai puhelimitse 040 304 2205 (arkisin 9:30-15:00, soitamme takaisin, jos satumme olemaan juuri varattuna, kun soitat)