Jotta lumilautailusta saa kaiken irti, oikean laudan ja siteiden lisäksi oikeiden lumilautakenkien valinta oikeaan tarkoitukseen on ensiarvoisen tärkeää. LUE LISÄÄ ALTA!
Sportkaupan lumilautavalikoiman löydät täältä: lumilautakengät
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lumilautakenkiä kuulee kutsuttavan ainakin seuraavilla nimillä: lumilautamonot, lautailumonot ja lautailukengät. Samasta asiasta on kuitenkin kyse, lumilautailuun suunnitelluista kengistä.
Mietityttääkö, uskallatko ostaa lumilautakengät netistä? Meiltä uskallat, sillä me todella tiedämme mistä puhumme ja käytämme tämän osaamisemme sinun avuksesi.
Tässä joitain neuvoja oikeiden lumilautakenkien valitsemiseen – jos kaipaat lisää apua valintasi tueksi, ota meihin rohkeasti yhteyttä!
Lumilautakenkien ominaisuudet ja osat – miten ne kannattaa huomioida valinnassa?
- ulkokuori voi olla valmistettu nahasta, keinokuiduista jne. Ulkokuori tuo kenkään materiaalin mukaan tukevuutta, parempaa vedenpitävyyttä sekä lämpöä. Varsinkin paremmista materiaaleista (nahka) valmistettu ulkokuori myös kestää käytössä paremmin.
- sisäkenkiä löytyy moneen lähtöön ja makuun. On täysin jalan mukaan muotoutuvia, osittain muotoutuvia, joustavia ja jäykkiä sisäkenkiä. Yleensä pehmeissä aloittelijoiden sisäkengissä materiaali on pehmeää ja mukavan tuntuista sekä lämpöisiä. Jäykemmissä kengissä sisäkenkä on tiiviimpää materiaalia, joka vasta käytössä muotouduttaan tuntuu täydelliseltä. Paremmissa sisäkengissä on tarkempi laskutuntuma kuin pehmeissä. Nämä ovat myös erittäin hyvin eristettyjä, joten jalat pysyvät lämpiminä kovemmillakin pakkasilla.
- Lumilautakengän kiinnityssysteemeitä on myös useampia.
- Perinteisillä nauhakiristyksellä varustettujen kenkien kiristäminen on kaikille tuttua ja turvallista.
- Pikakiristysversioita löytyy eri brändeiltä hyvinkin erilaisia. Näillä kiristys on nopeampaa kuin perinteisellä nauhakiristyksellä. Boa-kiristys on erittäin yleinen pikakiristysratkaisu usealla brändillä. Boakiristys tapahtuu kengässä olevaa rullaa pyörittämällä. Malleja löytyy yhdellä BOA-rullalla olevista jopa kolmella Boa-rullalla varustettuihin kiristyssysteemeihin. Useamman BOA-rullan omaavien mallien kiristys onkin erittäin tarkka ja kenkä saadaan kiristettyä jalkaan juuri niin kuin laskija haluaa.
- jousto ja jäykkyys kannattaa valita samoin perustein kuin lumilauta tai siteet. Oletko aloittelija vai kokenut laskija? Pehmeä versio antaa virheitä anteeksi ja tukeva kenkä tukee kovassakin vauhdissa. Tästä lisää alempana.
- kantapään istuvuus on oikean kengän koon lisäksi hyvin tärkeää. Aivan aloittelijoiden malleissa ei yleensä ole mitään lisäominaisuuksia, millä kantapäätä saadaan kiristettyä paremmin paikoilleen. Paremmissa malleissa sisäkengässä on erilaisia pehmusteita kantapään kohdalla tuomassa lisää tukea ja pitämässä kantapään paremmin paikoillaan. Näissä malleissa myös nauhoitusta on parannettu erillisillä nauhoilla ja tuilla, jotta kantapää istuisi tukevasti paikallaan.
- Hyvin monessa mallissa on jonkinlainen pehmustettu pohja tuomassa parempaa laskutuntumaa ja vähentämässä jalkaan kohdistuvaa tärinää.
- useista merkeistä löytyy lumilautakenkiä myös leveämmällä lestillä. Lestin leveyttä ei yleensä ole ilmoitettu yhtä tarkasti kuin esim. laskettelumonoissa. Lumilautakengät muotoutuvat hyvin ja ulkokuori yleensä joustaa vähän. Näin eri levyiset jalat sopivat usein samaan kenkään. Mikäli jalkasi on kuitenkin poikkeuksellisen leveä, voit harkita leveämmän lestin omaavaa mallia – ole meihin yhteydessä ja me neuvomme mikä olisi sinulle paras vaihtoehto.
Miten valita oikea lumilautakengän koko?
Oikean koon valinta on tärkeää – ihan kuten missä tahansa kengässä, väärän kokoinen lumilautakenkä ei ole mukava eikä toimiva.
Sportkaupassa koot on ilmoitettu US ja EU-mittoina, minkä lisäksi tuotetiedoista löytyy taulukko, josta näet myös vastaavat senttimetrimitat. Senttimetrimitta on yleensä tarkin ja suosittelemmekin käyttämään sitä, kun valitset oikeaa kokoa. Oman jalkasi koon senttimetreissä saat selville helpoiten kotikonstein itse niin, että menet seisomaan seinää vasten suorassa kantapäät kiinni seinässä ja laitat vaikka kirjan pisimmän varpaan eteen. Kun astut varovasti pois liikuttamatta kirjaa, saat oikean mitan mittaamalla etäisyyden seinästä kirjaan. Jos mittaamiseen löytyy apua, voit pyytää toista piirtämään jalkasi ääriviivat paperille, kun seisot tukevasti jalan päällä. Sen jälkeen voit mitata montako senttimetriä on kantapäästä pisimmän varpaan kärkeen. Kun tiedät jalkasi koon senttimetreissä, valitse vaihtoehto, joka on hieman isompi kuin oma jalka. Tällöin kengän pitäisi olla kooltaan oikea.
Tarvitsenko eri lumilautakengät eri mäkiin ja tyyleihin – ja miten taitotaso vaikuttaa valintaan?
Lähes kaikilta lumilautabrändeiltä löytyy myös oma kenkämallisto, mikä on yleensä yhtä laaja kuin side- ja lautamallistokin. Tämä siksi, että lumilautakenkä kannattaa valita laskutyylin ja sekä käytössä olevan / harkinnassa olevan lumilaudan ja lumilautasiteen mukaan.
Lumilautakengän valinnassa pätee samat seikat kuin laudan ja siteiden valinnassa: oletko aloittelija vai haetko jo tukevampaa kenkää?
- Aloittelijoille ja freestylelaskijoille pehmeämpi kenkä on parempi. Aloittelijoilla pehmeä kenkä joustavan lumilaudan sekä joustavien siteiden kanssa antaa virheet paremmin anteeksi. Temppulaskijoilla kengän, laudan ja siteen pehmeys helpottaa temppujen tekemistä.
- Aktiivilaskijoiden vauhdikkaaseen laskuun kannattaa valita tukevampi malli – ihan kuten lauta ja siteetkin. Kovassa vauhdissa tukevaan kenkään ja siteisiin voi huoletta nojata vaikka koko painolla, jolloin saadaan enemmän voimaan kantilla laskettaessa.
- Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että jos olet hankkimassa koko lumilautapakettia, kannattaa sinun valita lauta, kengät ja siteet samasta kategoriasta.
- Toki oma mieltymys vaikuttaa hankintaan: ei ole väärin käyttää pehmeää kenkää jäykän laudan tai siteiden kanssa, jos itse kokee ja tietää tämän toimivaksi ratkaisuksi. Tällöin kuitenkin laskijalla on jo enemmän kokemusta ja omat mieltymykset ovat tulleet tutuiksi.
Naisten lumilautakengät vs. miesten lumilautakengät – mikä ero niissä on?
Naisten ja miesten lumilauta kengistä löytyy eroja samoin kuin siteissä ja laudoissakin. Yleensä naisten malleissa koot lähtevät pienemmästä koosta ja loppuvat pienempään kokoon kuin miesten malleissa. Lestin leveys on usein myös kapeampi, koska naisilla pääsääntöisesti sirommat jalat. Myös varsi on tyypillisesti lyhyempi kuin vastaavissa miesten kengissä, jolloin se istuu paremmin naisten pohkeille, jotka ovat usein lyhyempiä kuin miesten. Joissakin malleissa varren yläpäässä voi olla mahdollisuus levittää yläosaa paremmin pohkeille istuviksi.
Lasten lumilautakengät – mitä tulee huomioida niitä hankkiessa?
Lasten ja nuorten kenkiä ostaessa hyvin moni hakee kasvuvaraa. Aivan pienille lapsille kasvuvara voi olla hieman isompi kuin teini-ikäisille. Kenkään ei kannata kuitenkaan hakea liikaa kasvuvaraa, koska silloin sitä ei saada hyvin istuvaksi. Kengän koon valinta toimii samalla periaatteella kuin aikuistenkin kengän valinta: lähimmäksi oikeaa kokoa pääsee, kun mittaa jalan pituuden senttimetreissä.
Parhaat lumilautakengät – onko sellaisia?
Parhaat lumilautakengät ovat sellaiset, jotka istuvat täydellisesti ovat mukava, lämpimät ja soveltuvat omaan laskutyyliin. Näin ollen ei voida nimetä kaikista markkinoilla olevista lumilautakengistä parhaita – se kun riippuu täysin siitä, mitkä kullekin laskijalle sopivat. K2 ja Ride-merkit ovat kuitenkin kehittäneet tuotteitaan jo niin kauan, että heille kertynyt tietotaito on siirtynyt heidän tekemiinsä tuotteisiin, minkä vuoksi niillä on paljon tyytyväisiä käyttäjiä.
Lumilautakengät Sportkaupasta
Sportkaupan legendaaristen lautailun brändien K2 ja Ride valikoimista löytyy lumilautakenkiä monelle laskijalle ja laskutyylille, niin naisille, miehille, nuorille kuin lapsillekin. Nämä Sportkaupan edustamat merkit ovat valmistaneet tuotteita jo 80-luvulta lähtien, joten tietotaito näiden todella laadukkaiden ja teknisesti kehittyneiden tuotteiden valmistamiseen on pitkän historian tulosta.
Mikäli haluat apua lumilautakenkien valinnassa, ota meihin rohkeasti yhteyttä – autamme mielellämme! Asiakaspalveluumme saat yhteyttä joko sähköpostitse asiakaspalvelu@sportkauppa.fi tai puhelimitse 040 304 2205 (arkisin 9:30-15:00, soitamme takaisin, jos satumme olemaan juuri varattuna, kun soitat)