Oikea maastosuksi oikeaan tarkoitukseen vaikuttaa paljon hiihtämisen mukavuuteen ja helppouteen.

Ensimmäinen asia, mitä tulee miettiä on, haluatko hiihtää perinteisellä vai luistelutyylillä. Kun tämä valinta on tehty, seuraavaksi valitaan oikea suksen pituus huomioiden maastosuksen painoluokitus. Suksien voitelu riippuu suksen ominaisuuksista ja suksien säännöllinen hoito varmistaa pitkän käyttöiän. Lue lisää alta!

Sportkaupan maastohiihtosukset, maastohiiihtomonot ja muut maastohiihtotarvikkeet löydät täältä: maastohiihto. Sportkauppa myy Madshusin ja Rottefellan superlaadukkaita välineitä.

Yleissääntönä oikean pituisten maastosuksien valinnalle voi pitää seuraavaa:

  • perinteisessä hiihdossa suksien olisi hyvä olla 15–20 cm pidemmät kuin hiihtäjä
  • luistelusuksien olisi hyvä olla vain 5–15 cm pidemmät kuin hiihtäjä.

Sportkaupan suksissa löytyy alasvetovalikosta suksen pituuteen liitettynä hiihtäjän painosuositus kyseiselle sukselle. Oikean painoluokan valinta varmistaa sen, että skinisuksen pidon saa helposti ja luistelusuksi pysyy alla eli on vakaa hiihtää. Esimerkiksi aloittelevan kuntohiihtäjän kannattaa valita suksi painoluokituksen alarajalta, jolloin pidon saa hyppimättä suksen päällä. Tällöin tekniikan ja lihasvoiman ei vielä tarvitse olla niin hyvä kuin kokeneemmalla hiihtäjällä. Eli mitä taitavampi/painavampi olet, sitä pidemmät ja jäykemmät sukset voit valita.

Sportkaupan valikoimassa olevissa perinteisen tyylin maastohiihtosuksissa on kaikissa ns. karvapohja eli skini, joka poistaa tarpeen pitovoiteluun. Skinisuksia toki voidellaan edelleen luistovoiteella suksen kannasta ja kärjestä. Uusi suksi kannattaa ennen käyttöä voidella ns. kuumavoiteluna parafiinilla, jonka jälkeen voi käyttää nestemäisiä luistovoiteita (esim. Holmenkol Syntec speed liquid). Luistelusuksissa on tärkeintä luisto ja samoin kuin skinisuksessa, tehdään niiden ensimmäinen voitelu kuumavoiteluna.

Skinisukset toimivat pitkään, kunhan muistat säännöllisesti puhdistaa ja kuivata skinin huolella. Näin lika ja kosteus ei heikennä skinin pito-ominaisuuksia. Skinikarva on myös vaihdettavissa, mutta tyypillisesti skini kestää hyvänä jopa 1000 km.

Jos olet ostamassa maastosuksia lapselle/nuorelle, älä osta suksiin liikaa kasvuvaraa. Väärän kokoisilla suksilla hiihdon opettelu on hankalaa ja into hiihtoon saattaa haihtua taivaan tuuliin. Kasvuvaraa saisi olla enintään 10–15 cm.

Jos olet epävarma siitä, mikä olisi sinulle oikea suksi, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa asiakaspalvelu@sportkauppa.fi (auki arkisin klo 8–16). Me vaikka tarvittaessa soitamme sinulle ja neuvomme eteenpäin.