Millaiset laskettelusukset olisivat ne oikeat? Minkä pituiset niiden kuuluisi olla?

Jotta laskettelu on mahdollisimman nautinnollista ja onnistunutta, oikeiden suksien valinta on todella tärkeää. Kunkin suksimallin ominaisuudet on optimoitu sille tarkoitetun käyttötarkoituksen mukaan. Suksen valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen lisäksi kunkin suksen tarkemmat ominaisuudet ja oikea suksien pituus. Lue lisää alta!

Sportkaupasta löydät sopivat laskettelusukset kaikkiin mäkiin, tyyleihin ja käyttäjille aina hoidettujen rinteiden rinnesuksista freestyle-suksiinvapaalaskuun eli offariin ja suksivaellukseen. Edustamme maailman johtavia laskettelun brändejä, joihin kuuluvat VölklK2 ja Line.  Sportkaupan laskettelusuksien koko valikoiman löydät täältä: laskettelusukset

Miten valita hyvät laskettelusukset?

Olet sitten aloittelevat tai edistynyt laskettelija, meiltä löydät sukset omaan lajiisi. Alla suuntaviivoja laskettelusuksien hankintaan.

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään valitsemaan juuri sinulle sopivat ja oikean pituiset laskettelusukset! Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme joko sähköpostitse asiakaspalvelu@sportkauppa.fi tai puhelimitse 040 304 2205 (arkisin 9:30-15:00) 

Minkälaiset laskettelusukset valita?

Kun lähdet miettimään, millaiset laskettelusukset valitsisit, mieti ensin mihin käyttötarkoitukseen niitä haet: hoidettuihin rinteisiin, freestyleen vaiko vapaalaskuun – tai ehkä vaellukseen? Vai onko ehkä haussa ne parhaat all mountain sukset?  Kuhunkin näistä käyttötarkoituksista löytyy juuri siihen optimoidut sukset eri tuotekategorioista Sportkaupasta. 

🎿 Rinnelasku on laji, jossa lasketellaan valmiilla, hoidetuilla rinteillä.  Rinnesukset on suunniteltu juuri tätä tarkoitusta varten. 

🎿Freestyle lasku harrastuksena on laji, jossa lasketellaan mm. rinnekeskuksen tekemässä ns. parkkirinteessä, mistä löytyvät pienet ja suuret hyppyrit sekä valikoima ns. reilejä. Tätä varten on omat freestyle sukset.

🎿Vapaalaskua harrastetaan hoidettujen rinteiden ulkopuolella. Muista poiketen rinteeseen pääsy tapahtuu joskus puhtaalla lihasvoimalla, joko kävelemällä, kiipeämällä, hiihtämällä tai skinnaamalla (tällöin suksien pohjiin laitetaan ns. skinit, jotka antavat pitoa ylöspäin kiivettäessä). 

🎿Vaelluksessa mennään eri laskupaikkoihin lihasvoimalla kiiveten ja usein hoidettujen rinteiden ulkopuolella laskien. Tällöin on tärkeää, että suksen ja siteen ominaisuudet tukevat mahdollisimman hyvin liikkumista hyvinkin erilaisissa maastoissa sekä rinnettä ylös että alas.

🎿All mountain sukset soveltuvat laskemiseen vaihtelevissa sää- ja lumiolosuhteissa pääasiassa hoidetuissa rinteissä.

Kun lajivaikoima on tehty, seuraavaksi valitaan juuri sinulle sopivat sukset tästä valikoimasta

Eri kategorioissa on useita eri vaihtoehtoja aloittelijan laskettelusuksista edistyneiden laskijoiden suksiin sisältäen eri teknologioita ja erilaisia suksien ominaisuuksia. Suurin ero aloittelijan ja kokeneen laskijan suksissa on suksien jäykkyys. 

Aikuisten laskettelusukset käyvät usein sekä naisille ja miehille, sillä naisten laskettelusukset eivät juurikaan eroa miesten laskettelusuksista, mutta erityisesti pienen ja kevyen naisen sukset voivat löytyä naisten laskettelusuksista. Laskettelusukset lapselle löytyvät ihan omasta kategoriastaan, mutta nuorten laskettelusukset valitaan huomioiden laskijan taitotaso, koko, paino ja laji, ei niinkään laskijan ikä. 

Kunkin suksen ominaisuuksista kerrotaan suksen tuoteselostuksissa. Tarkemmissa tuoteselostuksissa kerrotaan seuraavia asioita jotka kannattaa ottaa huomioon valinnassa: 

🎿kuhunkin kyseisen suksen pituuteen liittyvä kääntösäde ja sivuleikkaus sekä laskettelusuksen paino. Kääntösäde ja sivuleikkaus määrittää sen, kuinka ketteriä ja nopeita käännöksiä suksella voi tehdä ja miten hyvin suksi pitää esim. jäisessä rinteessä. Oikea valinta riippuu siitä, lasketko lyhyissä rinteissä vaiko pitkissä rinteissä, hoidetussa rinteessä, jäisessä rinteessä vaiko puuterissa. Tyypillisesti kokemattomammalle sopii lyhyemmän kääntösäteen suksi. Pitkä kääntösäde vaatii laskijalta enemmän voimaa kuin lyhyen kääntösäteen suksi. Suksen paino puolestaan vaikuttaa sen vakauteen ja esim. vapaalasku-/vaellussuksissa skinnaamisen keveyteen. 

🎿suksen ytimen valmistusaine: ydin vaikuttaa suksen pituussuunnan voimiin ja jäykkyyteen, mitä jäykempi ja kovempi valmistusaine, sitä jäykempi suksi. Mitä jäykempi suksi, sitä kokeneemmalle laskijalle ne sopivat. 

🎿pohjan valmistusaine, mikä vaikuttaa suksen luistoon. 

Minkä kokoiset sukset aikuiselle tai isommalle nuorelle?

Seuraavaksi valittavaksi tulee, se, minkä pituiset laskettelusukset ovat oikeat.   Oikea laskettelusuksien pituus määräytyy oma pituutesi, painosi, taitotasosi ja laskutyylisi perusteella. Tyhjentävää ohjetta on vaikea antaa, mutta tässä joitain karkeita yleissääntöjä kuitenkin avuksi: 

🎿 laskettelusuksen pituus on tyypillisesti hyvä, kun se jää oman leukasi ja koko pituutesi väliin – pidempi on vakaampi. 

🎿mitä kokemattomampi laskettelija olet, sitä lyhyempi suksi kannattaa valita. 

🎿mitä painavampi olet, sitä pidempi suksi on tyypillisesti parempi. 

🎿lyhyempää kääntösädettä etsivän laskijan suksen (esim. rinne/carving-suksen) kannattaa olla lyhyempi, pidemmän kääntösäteen laskijan suksen pidempi (esim. vapaalaskusukset). 

🎿twintip- ja rockersuksissa hieman pidempi suksi toimii yleensä paremmin. 

Lasten laskettelusuksen pituus

Monia askarruttaa, kuinka pitkät sukset lapselle tulisi hankkia. Ehkä houkuttaisi ostaa vähän pidemmät sukset, jotta ne kävisivät lapselle monta talvea? Lapsen sukseen ei kuitenkaan kannata hankkia liikaa kasvuvaraa, sillä liian pitkällä suksella lapsen on vaikea opetella laskemaan. Tyypillisesti mitä nuoremmasta ja kokemattomammasta laskijasta on kyse, sitä lyhyempi suksi on hyvä. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että alle 7-vuotiaalle rinnesuksen olisi hyvä olla 5–10 cm alle leuan ja tätä vanhemmalla pituus voi yltää leukaan saakka. 

Jo vähän isommalle ja osaavammalle nuorelle voi laskettelusuksiin ostaa hieman kasvunvaraakin, mutta tässäkin kannattaa pitää kohtuus mielessä. 

Laskettelusuksien hinta

Laskettelusuksissa ei aina kannata etsiä sitä halvinta, sillä laskettelusuksien hinta määräytyy pitkälti valmistusmateriaalien ja suksen ominaisuuksien mukaan. Esim. parhaat all mountain sukset sisältävät aina täyspuuytimen, joka on hintavampi kuin vaikkapa massatäyte. Mitä parempia materiaaleja ja teknologioita suksissa on, sitä monipuolisemmin ja varmemmin laskettelu sukset vastaavat laskijan tarpeisiin. Tämän vuoksi edulliset laskettelusukset eivät välttämättä ole oikea valinta, mikäli haet pitkäikäisiä ja toimivia suksia. Toki tarjouksesta hyviäkin suksia saa välillä edullisesti – kannattaakin pitää silmällä Sportkaupan alennuksia sekä kerran vuodessa myyntiin ilmestyviä näyte- ja testisuksia!  

Sportkaupasta löydät koko laskettelusuksipaketin eli sukset, siteet ja sauvat. Asennamme ja säädämme siteet sinulle sopiviksi, kun kerrot meille painosi sekä monosi pohjan ulkomitan tilausta tehdessäsi. 

Hyviä laskuja toivottelee Sportkaupan väki 😊 

.