Millaiset laskettelusukset olisivat ne oikeat? Minkä pituiset niiden kuuluisi olla?

Jotta laskettelu on mahdollisimman nautinnollista ja onnistunutta, oikeiden suksien valinta on todella tärkeää. Kunkin suksimallin ominaisuudet on optimoitu sille tarkoitetun käyttötarkoituksen mukaan. Suksen valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen lisäksi kunkin suksen tarkemmat ominaisuudet ja oikea suksien pituus.

Lue lisää alta!

Sportkaupan laskettelusuksien koko valikoiman löydät täältä: https://sportkauppa.fi/tuotekategoriat/laskettelu/sukset/

Kun lähdet miettimään, millaiset laskettelusukset valitsisit, mieti ensin mihin käyttötarkoitukseen niitä haet: hoidettuihin rinteisiin, freestyleen vaiko vapaalaskuun – tai ehkä vaellukseen? Kuhunkin näistä käyttötarkoituksista löytyy juuri siihen optimoidut sukset eri tuotekategoriosta Sportkaupasta.

Kun tämä valinta on tehty, valitse seuraavaksi kuhunkin lajiin löytyvästä valikoimasta juuri sinulle sopivat sukset. Eri kategorioissa on useita eri vaihtoehtoja sisältäen eri teknologioita ja erilaisia suksien ominaisuuksia. Näistä löytyy tietoa kunkin suksen tarkemmista tuoteselostuksista.

Tarkemmissa tuoteselostuksissa kerrotaan seuraavia asioita:

  • kuhunkin kyseisen suksen pituuteen liittyvä kääntösäde ja sivuleikkaus sekä suksen paino. Kääntösäde ja sivuleikkaus määrittää sen, kuinka ketteriä ja nopeita käännöksiä suksella voi tehdä ja miten hyvin suksi pitää esim. jäisessä rinteessä. Oikea valinta riippuu siitä, lasketko lyhyissä rinteissä vaiko pitkissä rinteissä, hoidetussa rinteessä, jäisessä rinteessä vaiko puuterissa. Tyypillisesti kokemattomammalle sopii lyhyemmän kääntösäteen suksi. Pitkä kääntösäde vaatii laskijalta enemmän voimaa kuin lyhyen kääntösäteen suksi.
  • suksen ytimen valmistusaine: ydin vaikuttaa suksen pituussuunnan voimiin ja jäykkyyteen, mitä jäykempi ja kovempi valmistusaine, sitä jäykempi suksi. Mitä jäykempi suksi, sitä kokeneemmalle laskijalle ne sopivat.
  • pohjan valmistusaine, mikä vaikuttaa suksen luistoon. 

Kun olet valinnut mitkä suksista ovat sinulle juuri ne oikeat, seuraavaksi valittavaksi tulee oikea suksen pituus. Pituuden valintaan vaikuttaa oma pituutesi, painosi, taitotasosi ja laskutyylisi. Tyhjentävää ohjetta on vaikea antaa, mutta tässä joitain karkeita yleissääntöjä kuitenkin avuksi:

  • suksen pituus on tyypillisesti hyvä, kun se jää oman leukasi ja pituutesi väliin.
  • mitä kokemattomampi laskettelija olet, sitä lyhyempi suksi kannattaa valita.
  • mitä painavampi olet, sitä pidempi suksi on tyypillisesti parempi.
  • lyhyemmän kääntösäteen suksen (esim. rinne/curving-suksen) kannattaa olla lyhyempi, pidemmän kääntösäteen suksen pidempi (esim. vapaalaskusukset).
  • twintip- ja rockersuksissa hieman pidempi suksi toimii yleensä paremmin.

Lapsen sukseen ei kannata hankkia liikaa kasvuvaraa, sillä liian pitkällä suksella lapsen on vaikea opetella laskemaan. Tyypillisesti mitä nuoremmasta ja kokemattomammasta laskijasta on kyse, sitä lyhyempi suksi on hyvä. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että alle 7-vuotiaalle suksen olisi hyvä olla 5–10 cm alle leuan ja tätä vanhemmalla pituus voi yltää leukaan saakka.

Jos olet epävarma siitä, mitkä olisivat juuri sinulle oikeat laskettelusukset, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa asiakaspalvelu@sportkauppa.fi (auki arkisin klo 8–16). Me soitamme sinulle tarvittaessa ja neuvomme eteenpäin.