Oikean laskettelumonon ja monon koon sekä jäykkyyden valitseminen.

Laskettelumonojen valinta voi tuntua haastavalta, sillä hyvin istuvilla ja oikeanlaisilla monoilla on iso rooli onnistuneessa laskettelupäivässä. Lue lisää alta!

Täältä löydät kaikki Sportkaupan Laskettelumonot

Alla laskettelumonojen valintaa helpottavia neuvoja.  

Jos sinua kuitenkin vielä ohjeiden lukemisen jälkeen jännittää ostaa laskettelumonot netistä, ei hätää: asiantuntijamme auttavat sinua mielellään valitsemaan. Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme joko sähköpostitse asiakaspalvelu@sportkauppa.fi tai puhelimitse 040 304 2205 (arkisin 9:30-15:00, soitamme takaisin, jos olemme varattuina juuri kun soitat)    

Laskettelumonon valinta alkaa käyttötarkoituksen valinnasta.  

Joskus kuulee kysyttävän, käykö kaikki laskettelumonot kaikkiin suksiin. Teknisesti näin voisi väittää, sillä laskettelumonohan kiinnittyy siteeseen, ei sukseen ja siteen puolestaan voi kiinnittää sukseen kuin sukseen.  
Emme kuitenkaan voi suositella saman monon käyttämistä eri laskutyylissä. Valitse aina mono, joka on optimoitu haluamaasi käyttöön: rinne-/all-mountain monot rinnelaskuun (ja käväisyyn rinteen vieressä), freestyle laskettelumonot (eli temppumonot tai parkkimonot) freestyleen tai vapaalaskumonot vapaalaskuun. 
Mitään yksiselitteistä laskettelumonojen kokotaulukkoa ei käytännössä ole, sillä sopiva mono muodostuu laskettelumonon koosta ja lestin leveydestä sekä laskettelumonon jäykkyydestä. Nykyään on helppoa löytää monipuolisesti säädettävät laskettelumonot ja se, mitkä ovat juuri sinulle parhaat laskettelumonot, riippuu täysin omista mieltymyksistäsi. 

Laskettelumonon koko: 

Laskettelumonojen koot on ilmoitettu Sportkaupassa jalkapohjan pituutena millimetreissä. Jotta saat varmasti jalkasi kokoon sopivat monot, mittaa jalkapohjasi koko kantapään uloimmasta kohdasta pisimmän varpaasi kärkeen ja pyöristä koko ylöspäin lähimpään puoleen senttimetriin. Helpointa tämä on, jos piirrät jalkasi kuvan paperille ja mittaat koon siitä.  
Laskettelumonojen koko on oikea, kun seisot suorana mono jalassa ja varpaasi koskettavat kevyesti monon sisäkengän kärkeä. Kun koukistat polviasi, syntyy kärkeen lisää tilaa varpaille. Älä siis valitse liian suurta kokoa – monon tulee tukea jalkaa napakasti! 
Hyvä nyrkkisääntö on, että mono on hyvä, kun se tuntuu napakalta muttei satu. Tyhjä tila toki tuntuu mukavalta, mutta vie tarkkuutta käännöksestä, olit sitten aloittelija tai ammattilainen. 

Laskettelumono ja lestin leveys: 

Lestin leveys määrittelee sen, kuinka napakasti mono istuu jalkaasi sivusuunnassa. Tässä pätee sama kuin monojen pituuskoossa: liiallinen tyhjä tila vie tarkkuutta käännöksestä.  
Mitä kapeampi monon lesti on, sitä napakammin ne istuvat jalassa. Leveät laskettelumonot koetaan usein mukavammiksi ja onhan monella toki myös leveämpi jalka.  
Kunkin monon lestin leveys löytyy monon tuotetiedoista. Nyrkkisääntönä toimii se, että 98–99 mm on kapealestinen laskettelumono, 100–102 mm on keskileveälestinen mono ja 103–104 mm on leveälestinen laskettelumono 
Mitä tarkempaa laskutuntumaa haet, sitä napakammin istuvat monot sinun kannattaa valita sekä pituus- että leveyssuunnassa.  
Mono on hyvä, kun se hieman ahdistaa muttei satu. Ylimääräinen tila – vaikkakin tuntuu mukavammalta – vie tarkkuutta käännöksestä, olit sitten aloittelija tai ammattilainen.  

Laskettelumonon jäykkyys (Flex): 

Monojen jäykkyys ilmaistaan flex-arvoilla. Monoa valitessa kannattaa olla itselle rehellinen ja valita omien taitojen mukainen jäykkyys, jotta mono toimii parhaiten rinteessä. 
Mitä kokeneempi ja/tai painavampi laskija on, sitä jäykempi mono kannattaa valita. Voit käyttää ohjenuorana seuraavaa:  
  • ihan aloittelevan mieslaskijan flex on 70–90, naisen 50–70. 
  • hieman tästä edenneelle harrastajalle oikea flex on miehillä 90–100 ja naisilla 70–80 
  • aktiivisesti laskettelua harrastavan, osaavan mieslaskijan flex on 110–130, naisen 80–110. 
  • kisalaskijan laskeekin sitten todella jäykällä monolla, miehillä jopa yli 130 ja naisilla yli 110. Näitä monoja harvoin myydään netissä. 
Vielä kertauksena: mitä kokeneempi ja/tai painavampi/pidempi laskija, sitä jäykempi mono. Kiinnitä siis huomiota kokemuksesi lisäksi painoosi ja pituuteesi.  

Muita huomionarvoisia monojen ominaisuuksia: 

  • Pitopohjat eli Grip Walk-pohjat: Monissa Sportkaupan monoissa on ns. Grip Walk -pohja, millä tarkoitetaan kumisia monon pohjia. Grip Walk-pohja helpottaa kävelyä esimerkiksi liukkaalla parkkipaikalla tai betonilattialla. Mikäli monossa on Grip Walk -pohja, pitää myös siteessä olla Grip Walk -ominaisuus. 
  • Kävelymekanismi: Laskettelumonojen kävelymekanismi (walk/ski)) on suunniteltu siten, että se mahdollistaa kävelyn monot jalassa mukavammin ja luonnollisemmin.  Kävelymekanismi löytyy yleensä laskettelumonon takapuolelta ja sen on lukittavissa, jolloin se ei häiritse laskettelua. 
  • Lämpömuokattavuus: Laskettelumonojen lämpömuokattavuus on ominaisuus, joka mahdollistaa monon muokkaamisen lämmön avulla yksilöllisesti jalan mukaan. Monojen lämpömuokkausta tekevät monet asiantuntevat urheiluliikkeet ympäri maata. 

Laskettelumonot lapselle 

Lapset kasvavat vauhdilla, ja houkutuksena saattaa olla ostaa lapselle kasvuvaraa monoihin. Lasten laskettelumonot eivät kuitenkaan saa olla liian suuret – on helpompi opetella laskemaan oikean kokoisilla varusteilla. Lapsenkin monossa tulisi varpaiden melkein koskettaa monon kärkeä, kun lapsi seisoo suorassa. Eli hieman kasvuvaraa voi olla, mutta ei liikaa. 

Mitä eroa on naisten ja miesten monoilla? 

Tyypillisesti naisille ja miehille sopivat samat monot – jaloissa kun ei ole juurikaan eroa. Jonkin verran on tarjolla naisille suunniteltuja monoja ja suurin ero niiden ja muiden monojen välillä on tyypillisesti varren korkeus. Naisten laskettelumonot ovat hieman matalammalla varrella, jolloin naisten lyhyempi pohje istuu niihin mukavammin. Miesten laskettelumonoissa on tarjolla korkeampia flex-arvoja, sillä miehet ovat usein naisia painavampia ja pidempiä. 

Mikäli kaipaat apua valitaksesi hyvät laskettelumonot, ota meihin rohkeasti yhteyttä – autamme ja vastaamme kysymyksiisi! 

Hyviä laskuja toivottavat Sportkauppiaat :)