Oikean laskettelumonon ja monon koon sekä jäykkyyden valitseminen.

Laskettelumonon valinta alkaa, kuten laskettelusuksienkin, käyttötarkoituksen valinnasta. Eli ihan ensin tulee valita mono, joka on optimoitu haluamaasi käyttöön: rinne-/all-mountainmono, freestylemono tai vapaalaskumono. Kun tämä on tehty, seuraavaksi määritellään monon oikea koko ja jäykkyys.

Lue lisää alta!

Löydät kaikki Sportkaupan laskettelumonot täältä: https://sportkauppa.fi/tuotekategoriat/laskettelu/monot/

Oikean monon koon mittaaminen ja sovittaminen:

Monon koot on ilmoitettu Sportkaupassa jalkapohjan pituutena millimetreissä. Valitse oikea koko mittaamalla jalkapohjan pituus vaikka piirtämällä siitä kuva paperille, mistä koko on helppo mitata. Mittaa koko kantapään uloimmasta kohdasta pisimmän varpaasi kärkeen ja pyöristä koko lähimpään puoleen senttimetriin.

Kun seisot suorana mono jalassa, tulee varpaittesi koskettaa monon kärkeä. Kun koukistat polviasi, syntyy kärkeen lisää tilaa varpaille. Älä siis valitse liian suurta kokoa – monon tulee tukea jalkaa napakasti!

Kiinnitä monon valinnassa huomiota myös monon lestin leveyteen. Mitä kapeampi monon lesti on, sitä napakammin ne istuvat jalassa – mutta leveämmät ovat puolestaan tilavammat ja siinä mielessä mukavammat. Kunkin monon lestin leveys löytyy monon tuotetiedoista.

Mitä tarkempaa laskutuntumaa haet, sitä napakammin istuvat monot sinun kannattaa valita sekä pituus- että leveyssuunnassa. Mono on hyvä, kun se hieman ahdistaa muttei satu. Ylimääräinen tila – vaikkakin tuntuu mukavammalta – vie tarkkuutta käännöksestä, olit sitten aloittelija tai ammattilainen.

Lapsellekaan ei kannata ostaa liian suuria monoja – on helpompi opetella laskemaan oikean kokoisilla varusteilla. Lapsenkin monossa tulisi varpaiden melkein koskettaa monon kärkeä, kun lapsi seisoo suorassa.

Oikean monon jäykkyyden (Flex) valinta:

Oikean monon valintaan vaikuttaa myös laskijan kokemustaso ja paino. Mitä kokeneempi ja/tai painavampi laskija on, sitä jäykempi mono kannattaa valita. Monon jäykkyys ilmoitetaan Flex-lukuna. Voit käyttää ohjenuorana suuntaa antavasti seuraavaa: aloittelija/harrastaja miehelle flex 70-110, naiselle 50-80. Aktiiviharrastaja/kisalaskija miehelle 110-130+, naiselle 80-110+.

Naisten/miesten/lasten monot

Tyypillisesti naisille ja miehille sopivat samat monot – jaloissa ei ole juurikaan eroa. Sportkaupasta löytyy kuitenkin kategoria naisten monot josta löytyy monoja, jotka soveltuvat ominaisuuksiltaan erityisen hyvin naisille (flex, leveys ja varren korkeus). Lasten monot löytyvät omasta kategoriastaan.

Apua valintaan: jos olet valinnastasi epävarma, laita meille sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@sportkauppa.fi, autamme sinua valitsemaan oikean monon! Asiakaspalvelu auttaa arkisin klo 8-16. Soitamme sinulle halutessasi ja neuvomme eteenpäin!