Sportkaupasta ostetun polkupyörän kokoaminen

Täältä löydät ohjeet siihen, miten kokoat polku-tai sähköpyöräsi käyttövalmiiksi sen saavuttua sinulle Sportkaupasta. Kokoaminen ei ole vaikeaa, eikä siinä ole montaa työvaihetta. Kaikissa pyörissä ei ole tätäkään määrää työtä, varsinkin sähköpyörissä on korkeampi kokoamisaste jo niiden saapuessa luoksesi. Lue alta lisää!

Sportkaupan valikoimista löydät Italian suurimman polkupyörävalmistajan Atalan tyylikkäät ja laadukkaat polku- ja sähköpyörät niin retkille, työmatkoille kuin maastoonkin. Kaikki Sportkaupan pyörät ja muut pyöräilyvarusteet löydät täältä: Pyöräily.

Katso ohjeet videona täältä: https://youtu.be/4ZMlKXBUHkE

Mitä pyöräpakettiin kuuluu?

Polku- ja sähköpyörät saapuvat luoksesi valmistajan pahvilaatikossa. Kaikkiin Sportkaupan polku- ja sähköpyöriin kuuluu mukaan polkimet ja pyörämallista riippuen lokasuojat, tavarateline ja seisontatuki. Tarkat tiedot löydät helposti kunkin pyörän tuotetiedoista.

Mikäli tilaat varsinaisen pyörän lisäksi esim. lukon tai pyöräilykypärän, toimitetaan ne sinulle erillisessä paketissa.

Miten saat pyörän ajovalmiiksi sen saavuttua?

Toimitamme useimmat polku- ja sähköpyörämallimme melkein valmiiksi kasattuina. Toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan saat asennettua pyöräsi ajovalmiiksi. Ylempänä on linkki videoon josta näet helposti eri vaiheet.

Polkupyörän asennukseen sisältyvät seuraavat työvaiheet: eturenkaan, ohjaustangon, satulan ja polkimien asennus. Useissa sähköpyörissä vaiheitä on vähemmän, sillä niiden kokoamisaste on jo valmiiksi korkeampi niiden saapuessa luoksesi.

Tarvitset seuraavat työvälineet: pumppu, kuusiokoloavainsarja, poljinavain tai 15 mm lenkkiavain.  Näitä saat lähes kaikista työkaluja ja varusteita myyvistä liikkeistä.

Kun sinulla on työvälineet valmiina, toimi näin:

Nosta pyörä pois kuljetuslaatikosta. Poista huolellisesti kaikki pakkausmateriaalit. Tämän jälkeen alkaa varsinainen asennustyö:

1.Ensin asennetaan paikalleen eturengas, mikäli se on ostamassasi pyörämallissa irti kuljetusta varten. Paras tapa asentaa eturengas on pitää rengas maassa. Näin sen saa helpoiten haarukan pohjaan ja kohdistettua oikein.

 • Levyjarrullisessa pyörässä poistetaan oranssi levyjarrunsuoja. Eturengas sujautetaan paikalleen ja kiinnitetään hyvin. Varmista, että pyörä on varmasti pohjassa ja hyvin kiinni.
 • Vannejarrullisessa pyörässä avataan ensin jarru, jonka jälkeen pyörä kiristetään tiukkaan kiinni paikalleen. jälkeen jarru suljetaan takaisin käyttökuntoon.

2. Seuraavaksi asennetaan Tämän ohjaustanko ohjainkannattimineen

 • Irrota ohjauslaakerin päätytulppa ja suojaholkki. Asenna kannatin paikalleen ja kiristä ensin ohjauslaakerin päällä oleva pultti – ei kuitenkaan niin tiukalle, että ohjaus jäykistyy. Varmista, että ohjaustanko on suorassa ja kiristä se sivuruuveilla paikalleen.
 • Pyörissä, joissa on kiinteä ohjainkannatin, ohjaustanko kiinnitetään paikalleen vain ohjainkannattimen pultti kiristäen (näissä malleissa ei ole sivuruuveja).

3. Satula kiinnitetään istuinkannattimeen ja säädetään suoraksi ja oikealle korkeudelle.

4. Vielä polkimien asentaminen:

 • Polkimet on merkitty siten, että vasemmanpuoleinen poljin on merkitty kirjaimella L (left) ja oikeanpuoleinen kirjaimella R (right).
 • Saata polkimet kierteelleen ensin käsin ja kiristä vasta sitten kireälle työkalun avulla. HUOM! Polkimet kiristetään aina ajosuuntaan! Polkimet kannattaa rasvata, jotta ne pyörivät kevyesti.

Ennen ensimmäistä ajoretkeä, tarkista, että jarrut toimivat ja että kaikki osat ovat kunnolla kiinni.

Huomioithan, että uuden pyörän vaihdevaijerit venyvät hieman alussa. Suosittelemme, että viet pyöräsi ensihuoltoon 200–300 km sisäänajon jälkeen.

Pidä pyörästäsi huolta – niin se pysyy kauan hyvässä kunnossa!       

 • Pidä pyöräsi puhtaana ja voitele sitä säännöllisesti. Kun peset pyörän, voitele ketjut välittömästi kuivauksen jälkeen. Ruiskuta ketjuöljyä ketjun sisäpuolelle samalla kampea pyörittäen. Anna öljyn asettua puoli tuntia ja pyyhi ketjujen pinnat sitten puhtaaksi.
 • Välillä kannattaa ruiskuttaa öljyä vaijereiden suojakuoriin, jotta vaihde- ja jarruvaijerit pääsevät liikkumaan niissä vaivatta.
 • Tarkista aika-ajoin ohjaustangon, pyörien, jarrujen, polkimien ja satulan kiinnitys sekä yleisesti ruuvien ja mutterien kireys. Älä kuitenkaan kiristä niitä liian kireälle. Laita ruuveihin pieni määrä vaseliinia ennen kiristämistä.
 • Aika kuluu ja renkaat myös; varmista, ettei renkaissa ole halkeamia ja kulutuspintaa on jäljellä. Pyörien painesuositukset löytyvät renkaiden kyljestä. On tärkeää, että renkaissa on riittävästi ilmaa.
 • Suosittelemme pyörällesi keväthuoltoa lähimmässä pyörähuollossasi ennen pyöräilykauden aloittamista – säännöllinen huolto takaa, että pyörästäsi on sinulle iloa pitkään!

Jos jokin asia jäi vaivaamaan tai kaipaat apua pyöräsi kokoamisessa, ota rohkeasti yhteyttä ja me autamme!

Iloisia kilometrejä ja turvallista matkaa toivottavat Sportkauppiaat!