Tavallinen polkupyörä vs. sähköpyörä

Pyöräily on miellyttävä, kuntoa kohottava, painoa laskeva ja ympäristöystävällinen tapa liikkua. Sähköpyörät ovat tehneet tuloaan jo jokusen vuoden ja niiden suosio jatkaa kasvuaan. Voidaan sanoa, että sähköpyörä ja tavallinen polkupyörä ovat kuin kaksi erilaista ajoneuvoa, joilla on kummallakin omat etunsa. Täällä on joitain näkökohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun miettii, hankkisiko tavallisen vaiko sähköpyörän – vaiko olisiko hyvä olla molemmat?

Sportkaupan valikoimista löydät Italian suurimman polkupyörävalmistajan Atalan tyylikkäät ja laadukkaat polku- ja sähköpyörät niin retkille, työmatkoille kuin maastoonkin. Kaikki Sportkaupan pyörät ja muut pyöräilyvarusteet löydät täältä: pyöräily.

🚴‍♀️ Liikunnallisuus: Sähköpyörän avulla voi helposti yhdistää sekä kuntoa kohottavan pyöräilyn, että kevyen matkanteon. Polkija päättää itse, paljonko ja kuinka tehokasta sähköistä avustusta kulloinkin haluaa käyttää. Joskus voi olla mukavaa tehdä työmatka hikoilematta tai nousta isonkin mäen päälle koko matkan polkien. Ja silloin, kun iskee kovan treenin kaipuu, voi sähköavusteen vain pistää pois päältä! Tavallisessa polkupyörässä ei tätä valinnan mahdollisuutta ole, joten pyöräilijöille, jotka eivät missään olosuhteissa sähköavustusta kaipaa, perinteinen polkupyörä lienee oikea.   

Yleisesti kuulee sanottavan, että sähköpyöräily vähentäisi liikunnan määrää. Näin ei kuitenkaan ole, sillä sähköpyörä laskee kynnystä lähteä pidemmällekin pyöräretkelle, kylä- tai kauppareissulle ja työmatkalle pyörän kyydissä. Näin sähköpyörä auttaa lisäämään myös arkiliikunnan määrää.  

🚄 Ajomatka ja nopeus: Sähköpyörällä uskaltaa lähteä huoletta pidemmällekin matkalle, sillä väsymyksen tullessa sähköavusteisuus auttaa jaksamaan matkan loppuun saakka, vaikka edessä olisi vielä isojakin mäkiä. Huippukuntoisen pyöräilijän ei toki tarvitse välttämättä jaksamisesta huolehtia, jolloin perinteisellä pyörällä pitkäkin matka mäkineen sujuu kevyesti, kun sähköavusteisuutta ei tule kaivanneeksi. 

Sähköpyörän moottori voi auttaa monia polkijoita saavuttamaan suuremman nopeuden kuin tavallinen polkupyörä, mikä voi olla hyödyllistä erityisesti työmatkoilla tai pitkillä ajomatkoilla. Ruuhka-aikoina pyörällä kuin pyörällä pääsee välillä jopa nopeammin perille, eikä parkkipaikkojen etsimiseen kulu aikaa. 

👛 Kustannukset: Sähköpyörä on yleensä kalliimpi kuin tavallinen polkupyörä, mutta se voi myös säästää rahaa pitkällä aikavälillä polttoainekustannusten säästön ja mahdollisesti vähentyneiden kulkuvälinekustannusten vuoksi, jos kynnys pyöräillä työ-, kauppa- ja kylämatkat autoilun sijaan laskee. Tavallinen polkupyörä toki on myös autoon verrattuna selkeästi edullisempi ja terveellisempi vaihtoehto, kunhan ei välitä siitä, että työmatkaa tehdessä saattaa hieman hikoontua, ja päättää siitä huolimatta valita pyörän auton sijaan😊.  

🍀Ympäristö: tässä sekä tavalliset polkupyörät että sähköpyörät päihittävät autoilun ympäristöystävällisyydessä mennen tullen. Sähköpyörän akun lataukseen kuluu toki sähköä, mutta jos sellaisen omistaessaan kynnys ajella perille pyörällä auton sijaan laskee, sähköpyöräkin kilpailee ympäristöystävällisyydestä tasaveroisena tavallisen pyörän kanssa. 

🔧 Huoltaminen: sähköpyörän ja tavallisen polkupyörän huoltaminen ei juurikaan eroa toisistaan. Sähköpyörässä kannattaa huolehtia lisäksi siitä, että akku pysyy riittävästi ladattuna ja se säilytetään pidemmät ajat oikein kuivassa ja viileässä paikassa (+10-25C) .