Laskettelusiteiden ostajan opas

Hyvien laskettelusuksien lisäksi erittäin tärkeä osa lajista nauttimista ovat hyvät laskettelusuksien siteet. Siteiden tehtävä on myös estää pahoja vammoja onnettomuuden sattuessa. 70-vuoden kokemuksella Marker takaa mukavan laskupäivän, laskitpa rinteessä, rinteen ulkopuolella tai temppuilisit parkissa. Markerin mallistosta löydät laskettelusiteet rinteeseen, freestylesiteet ja vapaalaskusiteet.  

Sportkaupan koko laskettelusidevalikoima: laskettelusiteet

Laskettelusiteitä valitessa käyttötarkoituksen miettiminen on tärkeää.

Rinnesuksissa valinta on helppo, sillä niissä on aina siteet mukana paketissa. Freestyle- ja vapaalaskusuksissa näin ei ole, jolloin laskettelusiteen valinta on ajankohtaista.  

Mikäli hankit meiltä pelkät siteet laskettelusuksiin, käy asennuttamassa ne suksiisi osaavassa alppihiihtoon erikoistuneessa myymälässä. Näin ne tulevat varmasti oikein asennetuiksi ja säädetyksi ja toimivat turvallisesti. Kun hankit sukset ja niihin sopivat laskettelusiteet verkkokaupastamme, me asennamme siteet sinulle valmiiksi kaupan päälle, kun kerrot tilauksesi yhteydessä meille laskijan painon ja monon pohjan ulkomitan.   

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään valitsemaan oikeat laskettelusiteet. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme joko sähköpostitse asiakaspalvelu@sportkauppa.fi tai puhelimitse 040 304 2205 (arkisin 9:30-15:00)  

Laskettelusiteiden tyypit  

Laskettelussa käytetään pääasiassa neljän tyyppisiä laskettelusiteitä. Nämä ovat järjestelmäsiteet, porattavat freestyle- ja vapaalaskusiteet, touring-hiihtoon soveltuvat frame-siteet sekä haikkaukseen suunnitellut Pin Tech-siteet.  

Järjestelmäsiteet

Rinnesuksissa (aikuiset ja lapset) käytössä järjestelmäsiteet. Tällöin suksessa on valmiiksi tehtaassa paikalleen asennettu plate (sidelevy), johon side kiinnittyy. Sidelevyssä on laaja kokoskaala, joka mahdollistaa siteiden nopean säätämisen monokoosta toiseen. Tilatessasi rinnesukset Sportkaupasta, sinun ei tarvitse tilata laskettelusiteitä erikseen, sillä ne kuuluvat valmiiksi pakettiin – ja me säädämme ne sinulle valmiiksi kaupan päälle.  

 Mikäli laskettelusiteitä tarvitsee säätää jälkikäteen, vie ne aina säädettäväksi osaavaan vuokraamoon tai urheilukauppaan. Näin ne tulevat varmasti oikein säädetyiksi ja toimivat turvallisesti.  

 

Freestyle- ja vapaalaskusiteet

Freestyle- ja vapaalaskusiteet ovat erikseen sukseen porattavia siteitä, jotka ovat erityisesti suunniteltu temppulaskemisen ja vapaalaskemisen tarpeisiin. Valintaa tehdessä merkitsevää on laskijan paino ja laskijan taitotaso. Mitä painavampi tai mitä taitavampi laskija on, sitä tukevampi side kannattaa valita.   

 Laskettelusiteiden nimissä ilmoitetaan maksimi DIN-arvo (esimerkiksi Griffon 13 ID). Mitä korkeampi luku on, sitä tukevampi side on. Laskettelusiteen jarruleveys määräytyy aina suksen leveyden mukaan. Yleisimpiä jarruleveyksiä ovat 90 mm, 100 mm ja 110 mm. Jarruissa on aina 5 mm toleranssi ylöspäin, esimerkiksi 94 mm keskileveydeltään olevaan sukseen suosittelemme 90 mm jarrulla varustettua laskettelusidettä.  

Myös näiden porattavien laskettelusiteiden asennuksen ja säädön saat meiltä tilausten yhteydessä veloituksetta, muista vain ilmoittaa painosi ja monon ulkomitta tilauksen yhteydessä.  

 

Frame-siteet
 

Frame-siteet on suunniteltu laskijalle, joka laskee pääasiassa hissillä saavutettavia offareita tai hoidettuja rinteitä ja haluaa silloin tällöin käydä etsimässä laskualueita hiihtämällä. Frame-laskettelusiteet on suunniteltu käytettäväksi tavallisilla laskettelumonoilla, joita ei erikseen ole suunniteltu touring-hiihtämiseen.  

 
Mallit, jotka löydät kaupastamme tässä kategoriassa ovat Marker Tour F10 ja Marker Tour F11 EPF. Nämä laskettelusiteet ovat laskettavuudeltaan rinnesiteiden tasolla, mutta erona rinnesiteisiin näissä on erityinen mekanismi, jolla siteen kannan pystyy vapauttamaan. Näin hiihtäminen ja kiipeäminen helpottuu.  

  

Pin Tech-siteet

Pin Tech-laskettelusiteet on suunniteltu erityisesti niiden laskualueiden saavuttamiseen, joihin et hissien avulla pääse. Näiden siteiden tavoite on olla mahdollisimman kevyitä ja hyviä hiihtää ylämäkeen, mutta samalla toimia hauskimmassa asiassa eli alas laskemisessa.  

Pin Tech-siteissä mono kiinnittyy laskettelusiteeseen pin-kiinnityksellä (piikillä). Tätä varten laskijalla tulee olla monot, joista löytyy tähän kiinnitykseen sopivat kohdat. Tähän kategoriaan sopivia laskettelusiteitä kaupassamme ovat Marker Alpinist ja Marke KingPin.
 
Mikäli haluat laskettelusiteet, joissa yhdistyy frame-siteiden laskettavuus ja pin tech-siteiden hiihdettävyys, valintasi on Marker Duke PT side. Tässä laskettelusiteessä pin-kiinnitykset on piilotettu etukappaleen alle, josta ne saa helposti esiin, kun edessä on pitempi siirtyminen laskualueelta toiselle.
 

Me autamme kaikissa kysymyksissäsi, ota vain yhteyttä ja kysy! Hyviä laskuja toivottelee Sportkaupan väki 😊