Tästä ohjeesta löydät vinkit lumilaudan, lumilautakenkien ja lumilautasiteiden hankintaan.

Jotta lumilautailusta saa kaiken irti, oikean laudan valinta oikeaan tarkoitukseen on ensiarvoisen tärkeää. Lumilaudan ominaisuudet on optimoitu sen mukaan, haluatko laskea monipuolisesti erilaisissa rinteissä, pääasiassa vapaalaskua vaiko freestyleä. Laudan pituuden valintaan vaikuttaa oma pituutesi, jalkasi koko ja se, millainen laskutyylisi on. Oikeanlaisen lumilaudan lisäksi tarvitset oikeanlaiset lumilautasiteet ja lumilautakengät. Molemmissa valintaan vaikuttaa ei vain koko, vaan myös käyttötarkoitus ja laskijan kokemustaso.

Lue lisää alta!

Sportkaupan lumilautailun koko valikoiman löydät täältä: https://sportkauppa.fi/tuotekategoriat/lumilautailu/

Kun lähdet miettimään, millaisen LUMILAUDAN valitsisit, mieti ensin mihin käyttötarkoitukseen lumilautaa haet: oletko aloittelija vai kokenut lautailija, haetko lautaa rinnelaskuun, freestyleen vaiko vapaalaskuun?

 • All Mountain lumilaudat ovat monipuolisia ja sopivat kaikkialle rinteeseen ja niiden ulkopuolelle. Aloittelijoille löytyy yleensä lauta tästä kategoriasta.
 • Freeride vapaalaskulaudat ovat parhaimmillaan rinteiden ulkopuolella, mutta toimivat täysin myös hoidetuissa rinteissä. Yleensä Freeride lautojen profiili on directional, joka tarkoittaa, että laudan keula on leveämpi kuin kanta ja siteet ovat lähempänä laudan kantaa. Freeride-laudat ovat yleensä myös takaa jäykempiä kuin edestä, mikä lisää laudan vakautta kovassa vauhdissa sekä helpottaa laskemista syvässä lumessa.
 • Freestyle-laudat toimivat parhaiten temppuilussa parkissa ja muualla rinteessä. Laudat ovat muodoltaan symmetrisiä eli lasket kumminpäin tahansa, jousto ja leikkaus ovat identtisiä.

Käyttötarkoituksen lisäksi kannattaa tutkia kunkin laudan ominaisuuksia. Tarkemmissa tuoteselostuksissa kerrotaan seuraavia asioita:

 • kuhunkin kyseisen laudan pituuteen liittyvä kantintehopituus, kääntösäde, leveys, painoraja sekä siteiden inserttien kohdat. Kääntösäde määrittää sen, kuinka ketteriä ja nopeita käännöksiä laudalla voi tehdä. Oikea valinta riippuu siitä, missä pääsääntöisesti laskee ja mitä lumilaudalta hakee.
 • Lumilaudan ytimen materiaali: ydin vaikuttaa lumilaudan pituus- ja kiertojäykkyyteen yhdessä muiden materiaalien kanssa esim. hiilikuitunauhat yhdistettynä puuytimeen. Mitä jäykempi lumilauta, sitä kokeneemmalle laskijalle ne sopivat.
 • pohjan materiaali, mikä vaikuttaa lumilaudan luistoon. 

Kun olet valinnut lumilaudan, seuraavaksi valittavaksi tulee oikea lumilaudan pituus. Pituuden valintaan vaikuttaa oma pituutesi, painosi, taitotasosi ja laskutyylisi. Tyhjentävää ohjetta on vaikea antaa, mutta tässä joitain karkeita yleissääntöjä kuitenkin avuksi:

 • lumilaudan pituus on tyypillisesti hyvä, kun se yltää noin omaan leukaan
 • laskijan kokemus kannattaa myös huomioida laudan pituutta valitessa: kokemattomammalla laskijalla laudan pituus voi jäädä hartialinjan ja leuan väliin, kokeneempi laskija voi taas valita lumilaudan, jonka pituus on leuan ja nenän välissä.
 • se, miten haluaa laskea vaikuttaa myös laudan pituuden valintaan: pidempi lauta on vauhtikestävämpi ja tukevampi, lyhyt lauta ketterämpi, mutta ei niin vauhtikestävä. Vapaalaskussa hieman pidempi lauta voi toimia paremmin, parkissa taas lyhyempi.
 • erikoislautoihin (erityisen lyhyet/leveät) löytyy suositukset kunkin laudan tuoteteksteistä,
 • valmistajan painorajoja kannatta noudattaa, kun valitsee laudan oikeaa pituutta. Esim. jos laudassa, joka ylettyy hieman yli leuan, on oikea painoraja, se toimii paremmin kuin lyhyempi lauta, jossa painoraja ei ole oikea.
 • Yleinen sääntö on, että jos kenkäsi koko on EUR 44 (US 11)) tai siitä ylöspäin niin kannattaa harkita levää Wide mallin lumilautaa. Wide lumilaudoissa iso kenkä ei osu lumeen niin helposti.

Lapsen lumilautaan ei kannata hankkia liikaa kasvuvaraa, sillä liian pitkällä lumilaudalla lapsen on vaikea opetella laskemaan. Tyypillisesti mitä nuoremmasta ja kokemattomammasta laskijasta on kyse, sitä lyhyempi lumilauta on hyvä.

LUMILAUTAKENGÄN valinnassa kannattaa kiinnittää kengän koon lisäksi huomiota käyttötarkoitukseen soveltuvaan kengän jäykkyyteen. Nämä tiedot löytyvät kunkin kengän tuotetiedoista. Korkeisiin hyppyihin ja vauhdikkaaseen/aggressiiviseen laskuun kannattaa valita hieman jäykemmät kengät. Jäykemmät kengät toimivat voimakkaille ja kokeneille laskijoille paremmin kuin pehmeät kengät.

LUMILAUTASITEEN valintaan vaikuttaa lumilautakengän koko, kokemustaso ja se, miten ja missä haluaa laskea. 

Lumilautasiteen koko valitaan lumilautakengän koon mukaan. Siteiden kokotaulukot löytyvät kunkin siteen tuotetiedoista. Joustavampi side sopii aloittelijoille sekä freestyle-laskuun (”jibbailu”). Aloittelijoille joustavampi side on parempi, koska se antaa anteeksi virheitä, eikä reagoi niin voimakkaasti painonsiirtoihin. Jäykempää sidettä suositellaan aktiivisemmille laskijoille, joilta löytyy voimaa ja taitoa laskemiseen. Jäykemmällä siteellä saat huomattavasti paremman laskutuntuman kovassa vauhdissa. Jäykempää sidettä suositellaan myös freestyle laskijoille, jotka laskevat parkissa isosti ja muutenkin kovaa.

Lasten lumilautasiteet ovat yleensä joustavia ja helppoja perheen pienimmänkin itse käyttää.

Jos sinulla on jäykkä lumilauta, niin silloin kannatta myös valita jäykempi side ja kenkä. Joustavan lumilaudan kanssa siteen ja kengän tulisi olla myös joustavammalta puolelta. Näin kaikki välineet toimivat parhaiten yhteen.

Jos olet epävarma siitä, mikä olisi sinulle oikea lauta, side tai kenkä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa asiakaspalvelu@sportkauppa.fi (auki arkisin klo 8–16). Me soitamme sinulle tarvittaessa ja neuvomme eteenpäin.