Lumilaudan ostajan opas

Vaikka yleensä kuulee kysyttävän, minkä pituinen lumilauta pitää olla, olisi oikeampi kysymys, mikä olisi laskijalle oikea ja oikean kokoinen lumilauta.  Valintaan vaikuttaa siis pituuden lisäksi myös laskijan koko, kokemus ja mieltymykset, tuotteen painoraja ja leveys. LUE LISÄÄ ALTA!

Sportkaupan lumilautavalikoiman löydät täältä: lumilaudat

Lumilaudat netistä…uskaltaako ostaa? Meiltä uskaltaa, sillä me todella tiedämme mistä puhumme ja neuvomme tarvittaessa puhelimitsekin – ota rohkeasti yhteyttä ja kysy!  Tässä kuitenkin jo muutamia neuvoja ja lisätietoa valintaa helpottamaan.

Eri lumilautatyypit – mitä eroa niissä on?

Mieti ensin mihin käyttötarkoitukseen sitä haet: oletko aloittelija vai kokenut lautailija, haetko lautaa rinnelaskuun, freestyleen vaiko vapaalaskuun?

  • All Mountain lumilaudat ovat monipuolisia ja sopivat kaikkialle rinteeseen ja niiden ulkopuolelle. Aloittelijoille löytyy yleensä oikea tuote tästä kategoriasta.
  • Freeride-vapaalaskulaudat ovat parhaimmillaan rinteiden ulkopuolella, mutta toimivat täysin myös hoidetuissa rinteissä. Näissä malleissa profiili on ns. directional, joka tarkoittaa, että keula on leveämpi kuin kanta ja siteet ovat lähempänä kantaosaa. Freeride-laudat ovat yleensä myös takaa jäykempiä kuin edestä, mikä lisää vakautta kovassa vauhdissa sekä helpottaa laskemista syvässä lumessa.
  • Freestyle-laudat toimivat parhaiten temppuilussa parkissa ja muualla rinteessä. Nämä mallit ovat muodoltaan symmetrisiä eli lasket kumminpäin tahansa, jousto ja leikkaus ovat identtisiä.

Kuinka pitkä lumilaudan pitää olla ja miksi ja miten laudan painoraja vaikuttaa valintaan?

  • lumilaudan pituus on tyypillisesti hyvä, kun se yltää noin omaan leukaan
  • laskijan kokemus kannattaa myös huomioida pituutta valitessa: kokemattomammalla laskijalla laudan pituus voi jäädä hartialinjan ja leuan väliin, kokeneempi laskija voi taas valita pituuden leuan ja nenän väliin.
  • se, miten haluaa laskea vaikuttaa myös laudan pituuden valintaan: pidempi on vauhtikestävämpi ja tukevampi, lyhyt taas ketterämpi, mutta ei niin vauhtikestävä. Vapaalaskussa hieman pidempi lauta voi toimia paremmin, parkissa taas lyhyempi.
  • erikoislautoihin (erityisen lyhyet/leveät) löytyy suositukset kunkin tuotteen tuoteteksteistä
  • valmistajan painorajojakannatta noudattaa, kun valitsee oikeaa pituutta. Esim. jos laudassa, joka ylettyy hieman yli leuan, on laskijalle oikea painoraja, toimii se paremmin kuin lyhyempi vaihtoehto, jossa painoraja ei ole oikea.

Minkä pituinen lumilauta lapselle?

Oikea lumilaudan pituus lapselle ja nuorelle voidaan hyvin valita samalla tavalla kuin aikuiselle; eli hyvä nyrkkisääntö on, kun lauta yltää leukaan, sen pituus on sopiva. Aivan pienimmille laskijoille oikea pituus voi hyvin olla alle “leukamitan”, sillä usein aivan pienimmät usein vain seisovat laudan päällä ja nauttivat vauhdista ilman sen suurempia käännöksiä. Kun pieni lautailija kehittyy lajissa ja tulee aika opetella käännöksiä, lyhyempi lauta on lapsille myös ketterämpi käännöksissä sekä kevyempi hallita. Näin lumilautailun aloitus on lapselle helpompaa ja lajissa säilyy hauskuus.

Millainen lumilauta aloittelijalle ja millainen kokeneemmalle laskijalle?

Aloittelevien laskijoiden ensimmäiseksi harjoituslumilaudaksi kannattaa valita hiukan lyhyempi ja löysempi lumilauta, pituus voi hyvin jäädä laskijan hartioiden tasolle. Lyhyemmällä ja löysemmällä laudalla aloittelija pääsee helpommin kiinni laskemiseen, sillä lyhyempi pituus antaa anteeksi virheitä ja on ketterämpi sekä kevyempi käsitellä.

Aloittelijan ensimmäinen lauta löytyy todennäköisesti All-mountain kategoriasta tai freestylelaskuun suunnatuista temppulaudoista. Näistä kategorioissa löytyy usealta merkillä löysiä lautoja, varsinkin freestylepuolen malleista.

Kokeneemman laskijan kannatta valita lauta, joka on pituudeltaan ainakin leukaan saakka ja on ominaisuuksiltaan tukevampi. Yleensä jäykkyys/laskutuntuma ilmoitetaan asteikolla 1–10. Mitä pienempi luku, sitä löysempi ja helpommin käsiteltävä lauta on kyseessä, kun taas isomman luvun omaava lauta on jäykempi ja aggressiivisempi laskettava.

Kokeneemmalle laskijalle lumilaudan valinta riippuu miten ja missä tykkää laskea. Kokeneille laskijoille löytyykin erittäin kattava valikoima kaikista kategorioista, oli se sitten All-mountain, Freeride, Freestyle tai Splitboard lumilauta. Yleensä kokeneet laskijat tietävät varsin hyvin, miten ja missä haluavat laskea. Jos kuitenkin on epävarma ja haluaa pääsääntöisesti laskea vauhdikkaasti rinteessä, niin silloin tukeva All-mountain lumilauta on varma valinta. Jos taas laskija viihtyy enemmän parkin puolella ja on freestylehenkinen silloin katse kannattaa suunnata Twintip lumilautojen suuntaan.

Lumilaudan leveys – mitä merkitystä sillä on? Mitä lumilautojen ominaisuudet tarkoittavat ja mitä hyötyä niistä on?

Lumilaudan leveys kasvaa suhteessa laudan pituuteen, sillä yleensä pidemmän lumilautailijan kenkä on isompi ja näin ollen laudankin täytyy olla vähän leveämpi. On tärkeää, että kenkä mahtuu laudalle hyvin, sillä jos kenkä tulee laudan sivuista paljon yli, voivat kengän kärjet tai kanta osua laskussa lumeen, jolloin kaatumiset voivat lisääntyä ja laskemisesta menee ilo. Jos kenkä on EUR 44 (US 11) tai isompi, suositellaan ns. Wide-malleja, jotka toimivat paremmin isommilla kengillä laskettaessa. 

Lumilaudan valmistusmateriaalit ja profiili – mitä merkitystä niillä on?

Lumilaudoista löytyy paljon eri ominaisuuksia ja materiaaleja, joilla tuotteen tyyliä saadaan muokattua halutunlaiseksi. Tyyliin vaikuttaa paljon laudan ydin, joka nykypäivänä on pääsääntöisesti puuta. Eri puulajeilla saadaan haluttua löysyyttä tai jäykkyyttä lumilautaan. Näitä ominaisuuksia korostetaan lisää erilaisilla pintamateriaaleilla sekä esim. hiilikuitunauhoilla tai alumiinivahvikkeilla. Mitä enemmän tavaraa rakenteesta löytyy, sitä jäykempi lumilauta yleensä on. Pituusjäykkyyden lisäksi nämä lisämateriaalit tuovat rakenteeseen myös kiertojäykkyyttä. Hyvin kiertojäykän lumilaudan kantti puree paremmin kovassa rinteessä ja vauhdikkaassa laskussa. Kun kantti puree kunnolla rinteeseen, lumilauta ei lähde niin helposti alta. Löysemmissä malleissa ei tyypillisesti ole käytetty yhtä paljon esim. hiilikuitua ja puuydinkin on valmistettu pehmeämmästä ja joustavammasta puumateriaalista.

Tuotteessa käytettyjen materiaalien lisäksi myös profiili vaikuttaa laudan jäykkyyteen ja laskuominaisuuksiin:

  • Täysrocker on yleensä löysempi ja helpompi esim. aloittelijoiden hallita. Tässä profiilissa keskikohta on kiinni lumessa ja nosessa (kärjessä) sekä tailissa (kannassa) on isompi korotus. Tällöin nose ja taili lähtevät jo aikaisemmin nousemaan lumesta irti. Yleensä aloittelijoiden lumilaudat ovat täysrockerlautoja. Aktiivisen parkkilaskijan löysemmät freestyle-lumilaudat ovat myös pääsääntöisesti täysrockereita. Tällaiset lumilaudat ovat rennompia laskea ja laudan saa taipumaan vaivattomammin jibbailutemppuihin. Myös freeride-lumilaudoissa löytyy isommalla noserockerilla varustettuja malleja. Tämä helpottaa kellumista ja ohjattavuutta syvemmässä lumessa
  • Flatrockerin pohja on tasainen ja kiinni lumessa koko laudan pituudelta. Tällainen malli soveltuu paremmin rinnelaskuun ja vauhdikkaampaan freestylelaskuun. Flatrocker-profiili toimii paremmin kehittyneemmillä laskijoilla, sillä lumilaudan kantti puree jo vähän voimakkaammin kovassa rinteessä ja vauhdissa.
  • Camber-mallissa on keskikohta irti lumesta ja nose & taili kiinni lumessa. Camber-mallit ovat yleensä jäykempiä ja soveltuvat aktiivilaskijalle kovaan menoon, on se sitten rinnelaskua tai isoja hyppyjä parkissa. Camber tuo lumilautaan jäykkyyttä ja tukea käännöksiin. Tämän profiilin mallien kantti pureekin erittäin hyvin kovassa rinteessä, kun lasketaan kovaa vauhtia. Isommista hyppyreistä hypittäessä, laskija saa myös alastuloissa parempaa tukea.
  • Markkinoilta löytyy myös näiden kaikkien yhdistelmiä ns. Näiden tarkoitus on tuoda lautaan eri rocker-ja camber mallien parhaat puolet. Tällainen lauta on hyvin monipuolinen vaihtoehto kaikkeen laskemiseen.

Mitä eroa on naisten lumilaudassa ja miesten lumilaudassa?

Perinteisesti naisten lumilaudat ovat lyhyempiä ja kapeampia, eivätkä ihan niin jäykkiä kuin vastaavat miesten lumilaudat. Eli malleissa on otettu huomioon miesten ja naisten paino- ja voimaerot. Tosin nykyään moni valmistaja tekee mallistoon myöa enemmän unisexmalleja ja pituuksia on lisätty sekä lyhyempään, että pidempään päähän muiden ominaisuuksien pysyessä samana.

Esim Riden Psychocandy on ollut alun perin naisten malli. Muutamia vuosia sitten tähän malliin on lisätty pidempiä pituuksia, jolloin laudasta löytyy vaihtoehto myös kevyempirakenteisille mieslaskijoille tai laskijoille, jotka haluavat vaihtoehdon hiukan rennompaan laskuun. Vastaavasti esim Ride Zero on ollut alun perin miesten lumilauta, ja nyt siihen on lisätty pituuksia lyhyempään päähän, jolloin aktiiviselle naislaskijalle löytyy tukevampi vaihtoehto. Lasten lumilaudoissa on taas ajateltu laskijoiden painoa ja voimatasoa, joten näissä malleissa on vähemmän materiaaleja, jotka tarpeettomasti jäykistäisivät tuotetta. Nuorten laudoista taas löytyy sekä löysempiä että tukevampia lumilautoja laskijan maun mukaan.

Lumilaudan hinta – oikea valintakriteeri?

Hinta määräytyy pääsääntöisesti käytetyn materiaalin mukaan. Kaikista kallein lumilauta ei välttämättä ole paras valinta aloittelijoille tai halvin pidempään laskeneelle.

Yleensä kalliimmissa lumilaudoissa on käytetty materiaaleja, jotka tekevät niistä jäykempiä. Tällaisella versiolla aloittelijan on vaikeampi laskea, kun taitotaso ei vielä riitä käyttämään kaikkia laudan ominaisuuksia. Aloittelija/harrastelija ei välttämättä saa esim. jäykän lumilaudan kanttia puremaan rinteeseen.

Vastaavasti mitä edullisempi lumilauta on, sitä löysempi se pääsääntöisesti on. Aktiivilaskija, joka hakee lumilautaa vauhdikkaaseen laskuun, ei välttämättä löydä hänelle parasta mallia edullisimmista versioista. Aktiivilaskijat osaavat käyttää voimaa ja painonsiirtoa laskiessaan ja edullisemman laudan ominaisuudet saattavat loppua heillä kesken, jolloin harrastuksesta ei saa kaikkea irti.

Lumilaudat Sportkaupasta

Lumilauta netistä – ei ongelma! Mikäli haluat apua lumilaudan valinnassa, ota meihin rohkeasti yhteyttä – autamme ja vastaamme kysymyksiisi.  Asiakaspalveluumme saat yhteyttä joko sähköpostitse asiakaspalvelu@sportkauppa.fi tai puhelimitse 040 304 2205 arkisin 9:30-15:00 (soitamme takaisin, jos satumme olemaan juuri varattuna, kun soitat).