Lumilautatarvikkeiden ostajan opas

Tästä ohjeesta löydät vinkit lumilaudan, lumilautakenkien ja lumilautasiteiden hankintaan.

Kun lähdet miettimään, millaisen LUMILAUDAN valitsisit, mieti ensin mihin käyttötarkoitukseen lumilautaa haet: oletko aloittelija vai kokenut lautailija, haetko lautaa rinnelaskuun, freestyleen vaiko vapaalaskuun?

 • All Mountain lumilaudat ovat monipuolisia ja sopivat kaikkialle rinteeseen ja niiden ulkopuolelle. Aloittelijoille löytyy yleensä lauta tästä kategoriasta.
 • Freeride vapaalaskulaudat ovat parhaimmillaan rinteiden ulkopuolella, mutta toimivat täysin myös hoidetuissa rinteissä. Yleensä Freeride lautojen profiili on directional, joka tarkoittaa, että laudan keula on leveämpi kuin kanta ja siteet ovat lähempänä laudan kantaa. Freeride-laudat ovat yleensä myös takaa jäykempiä kuin edestä, mikä lisää laudan vakautta kovassa vauhdissa sekä helpottaa laskemista syvässä lumessa.
 • Freestyle-laudat toimivat parhaiten temppuilussa parkissa ja muualla rinteessä. Laudat ovat muodoltaan symmetrisiä eli lasket kumminpäin tahansa, jousto ja leikkaus ovat identtisiä.

Kun olet valinnut laudan omaan tarkoitukseen sopivaksi, niin seuraavaksi voit katsella laudan ominaisuuksia kunkin laudan tarkemmista tuotetiedoista. Tarkemmissa tuoteselostuksissa kerrotaan seuraavia asioita:

 • kuhunkin kyseisen laudan pituuteen liittyvä kantintehopituus, kääntösäde, leveys, painoraja sekä siteiden inserttien kohdat. Kääntösäde määrittää sen, kuinka ketteriä ja nopeita käännöksiä laudalla voi tehdä. Oikea valinta riippuu siitä, missä pääsääntöisesti laskee ja mitä lumilaudalta hakee.
 • Lumilaudan ytimen materiaali: ydin vaikuttaa lumilaudan pituus- ja kiertojäykkyyteen yhdessä muiden materiaalien kanssa esim. hiilikuitunauhat yhdistettynä puuytimeen. Mitä jäykempi lumilauta, sitä kokeneemmalle laskijalle ne sopivat.
 • pohjan materiaali, mikä vaikuttaa lumilaudan luistoon. 

Kun olet valinnut mikä lumilauta on sinulle oikea, seuraavaksi valittavaksi tulee oikean lumilaudan pituus. Pituuden valintaan vaikuttaa oma pituutesi, painosi, taitotasosi ja laskutyylisi. Tyhjentävää ohjetta on vaikea antaa, mutta tässä joitain karkeita yleissääntöjä kuitenkin avuksi:

 • lumilaudan pituus on tyypillisesti hyvä, kun se yltää noin omaan leukaan!
 • kokemattomammalla laskijalla laudan pituus voi jäädä hartialinjan ja leuan väliin, kokeneempi laskija voi taas valita lumilaudan, jonka pituus on leuan ja nenän välissä. Oikea pituus riippuu myös siitä, minkälaiseen laskuun lumilautaa hakee. Pidempi lauta vauhtikestävämpi ja tukevampi, lyhyt lauta ketterämpi, mutta ei niin vauhtikestävä. Vapaalaskussa hieman pidempi lauta voi toimia paremmin, parkissa taas lyhyempi.
 • erikoislautoihin (erityisen lyhyet/leveät) löytyy suositukset kunkin laudan tuoteteksteistä,
 • valmistajan painorajoja kannatta noudattaa, kun valitsee laudan oikeaa pituutta. Esim. jos laudassa, joka ylettyy hieman yli leuan, on oikea painoraja, se toimii paremmin kuin lyhyempi lauta, jossa painoraja ei ole oikea.
 • Yleinen sääntö on, että jos kenkäsi on US 11 (eur 44) tai siitä ylöspäin niin kannattaa harkita levää Wide mallin lumilautaa. Wide lumilaudoissa iso kenkä ei osu lumeen niin helposti.

Lapsen lumilautaan ei kannata hankkia liikaa kasvuvaraa, sillä liian pitkällä lumilaudalla lapsen on vaikea opetella laskemaan. Tyypillisesti mitä nuoremmasta ja kokemattomammasta laskijasta on kyse, sitä lyhyempi lumilauta on hyvä.

LUMILAUTAKENGÄN valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kengän jäykkyyteen (löytyy kunkin kengän tuotetiedoista). Korkeisiin hyppyihin ja vauhdikkaaseen/aggressiiviseen laskuun kannattaa valita hieman jäykemmät kengät. Jäykemmät kengät toimivat voimakkaille ja kokeneille laskijoille paremmin kuin pehmeät kengät.

Sportkaupassa lumilautakenkien koot on ilmoitettu valmistajan kokotaulukkona US/EUR koossa kunkin kenkämallin tuotetiedoissa.

LUMILAUTASITEEN koko valitaan lumilautakengän koon mukaan. Siteiden kokotaulukot löytyvät kunkin siteen tuotetiedoista. Joustavampi side sopii aloittelijoille sekä freestyle-laskuun (”jibbailu”). Aloittelijoille joustavampi side on parempi, koska se antaa anteeksi virheitä, eikä reagoi niin voimakkaasti painonsiirtoihin. Jäykempää sidettä suositellaan aktiivisemmille laskijoille, joilta löytyy voimaa ja taitoa laskemiseen. Jäykemmällä siteellä saat huomattavasti paremman laskutuntuman kovassa vauhdissa. Jäykempää sidettä suositellaan myös freestyle laskijoille, jotka laskevat parkissa isosti ja muutenkin kovaa.

Lasten lumilautasiteet ovat yleensä joustavia ja helppoja perheen pienimmänkin itse käyttää.

Jos sinulla on jäykkä lumilauta, niin silloin kannatta myös valita jäykempi side ja kenkä. Joustavan lumilaudan kanssa siteen ja kengän tulisi olla myös joustavammalta puolelta. Näin kaikki välineet  toimivat parhaiten yhteen.

Jos olet epävarma siitä, mikä olisi sinulle oikea lauta, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa asiakaspalvelu@sportkauppa.fi (auki arkisin klo 8–16). Me vaikka tarvittaessa soitamme sinulle ja neuvomme eteenpäin.